Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komputer Tablet Peribadi

Sebuah komputer peribadi tablet (tablet PC) adalah komputer peribadi mudah alih dilengkapi dengan layar sentuh sebagai peranti input utama dan direka bentuk untuk beroperasi dan boleh dimiliki oleh seorang individu. Istilah ini dibuat popular sebagai konsep yang disajikan oleh Microsoft pada tahun 2001, tetapi PC tablet sekarang merujuk pada setiap komputer peribadi tablet-berukuran, bahkan jika tidak menggunakan Windows tetapi sistem operasi PC Tablet yang lain boleh menggunakan keyboard virtual dan handwriting recognition untuk input teks melalui layar sentuh.

Semua komputer peribadi tablet mengandungi penyesuai wayarles untuk Internet dan sambungan rangkaian tempatan. Software aplikasi untuk PC tablet termasuk pejabat suite, web browser, permainan dan pelbagai aplikasi. Namun, kerana bahagian-bahagian peranti komputer mudah alih bertenaga rendah, aplikasi PC menuntut mungkin tidak memberikan pengalaman yang ideal bagi pengguna.

sumber asal : http://en.wikipedia.org/wiki/Tablet_personal_computer


Sebagaimana telah kita mencatat beberapa kali, dan seperti ditegaskan dalam edisi terbaru dari CES 2011 di Las Vegas, fenomena Tablet PC dipandang sebagai kenderaan utama untuk mengikuti jalan keluar dari krisis, ke arah pasaran yang paling berbudi luhur dan dapat memulihkan selepas dua tahun terakhir tidak bahagia.


Antusiasme tinggi di sekitar sistem Tablet boleh, bagaimanapun, akan mencetuskan situasi tak terduga dan sukar untuk menguruskan di sektor komponen, terutama di atas paparan dan hard disk. Mengenai yang terakhir, kami sudah membahas beberapa bulan yang lalu, menghuraikan kebimbangan diungkapkan oleh seorang penganalisis di Wedbush Kesan dan yang sekarang lebih disahkan oleh syarikat lain penganalisis, Rangkaian Maklumat.

Ideanya adalah bahawa sistem tablet, gunakan pembuatan penyelesaian simpanan solid state (SSD), akan menyebabkan theeffect jualan hard disk tradisional mekanikal. Rangkaian Maklumat menganggarkan, khususnya, bahawa lebih daripada 54 juta tablet akan dipasarkan secara global pada tahun 2011, masing-masing akan bergantung SSD. Pasar untuk hard drive, datang dari 2010 yang telah melihat jualan 17 juta tablet, akan berjalan ke sebuah piutosto 2011 yang boleh membuktikan sukar menelan, terutama kerana kecenderungan yang banyak pelanggan akan mengikuti untuk menyokong notebook dengan tablet sistem, sehingga menunda operasi yang pengganti.

Di pasaran paparan, situasi bahkan lebih kompleks, dengan pembekal yang berada dalam situasi harus menghadapi kedua-dua kekurangan, dan kelebihan persediaan. Pada titik iSuppli IHS adalah untuk mencari kontur masalah. Syarikat penganalisis menganggarkan kelantangan tablet pada tahun 2011 akan mencapai 57.600.000 unit (sedikit lebih dari yang diharapkan oleh Network Information) pengeluar sistem tablet sehingga menghasilkan permintaan untuk display yang akan khusus untuk melemahkan fisiologi permintaan untuk format paparan, kebanyakan di netbook dan notebook.

Pasar tablet belum dijelajahi, bagaimanapun, suatu domain, yang ada sejarah dinamik dan, oleh kerana itu, sukar untuk meramalkan jumlah jualan sebenar. Dalam senario dari jenis paparan penjual akan dipaksa untuk membuat taruhan pada kapasitinya, menyesuaikan diri dengan jualan diproyeksikan pelanggan yang juga mungkin tidak realistik. Tablet sistem tangkas format panel, saiz dan spesifikasi yang berbeza dan untuk alasan ini anda akan dengan mudah menemukan pembekal dalam situasi tidak mampu untuk memenuhi pesanan untuk panel baru dan, secara selari, untuk menguruskan surplus panel tradisional, mungkin dengan potongan harga yang lumayan atau, paling buruk, dengan mereka pembongkaran.

Menurut iSuppli IHS masih merupakan hal yang baik: atas dasar pertimbangan tersebut, tahun 2011 harus mampu mewakili titik istirahat dalam pengeluaran AMOLED (Active Matrix Organik LED) dengan pelaburan yang signifikan dalam penggunaan bahan baru dan pengeluaran yang mencukupi proses. Sony Ericsson (saat ini pengeluar terkemuka penyelesaian AMOLED), Motorola dan beberapa syarikat lain kemudian akan dapat membantu dengan keyakinan yang lebih tinggi untuk mendorong penyebaran panel AMOLED di peranti mobile

sumber asal : http://www.alltechnologynews.com/tablet-pc-the-impact-on-the-market-of-hard-disk-and-display.html

Beberapa jenis Komputer Tablet Peribadi lain;


Dell Latitude XT Tablet PC0 comments: