Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Hacker Paling Terkenal
Penggambaran hacker di media telah berkisar dari mata-mata super-teknologi tinggi, seperti di Mission Impossible mana Ethan Hunt repels dari langit-langit untuk hack sistem komputer CIA dan mencuri "senarai NOC," ke kesepian anti-sosial remaja
yang hanya mencari hiburan.


Artikel Berkaitan

* 103 Apps Keselamatan Percuma untuk Mac, Windows dan Linux
* Lindungi Email Anda Terhadap Ancaman
* Dekonstruksi Serangan 20 mesej Miliar Spam
* Serangan Cyber Target

Kenyataannya, bagaimanapun, adalah bahawa hacker adalah sekumpulan sangat pelbagai, sebuah kumpulan menyalahkan bersamaan dengan menyebabkan berbilion-bilion dolar dalam kerosakan serta dikreditkan dengan pembangunan World Wide Web dan pendirian syarikat teknologi besar. Pada artikel ini, kami menguji teori bahawa kebenaran lebih baik daripada rekaan dengan memperkenalkan anda ke sepuluh dari hacker yang paling terkenal, baik jahat dan heroik, untuk membiarkan anda memutuskan untuk diri sendiri.

Black Hat Crackers

Internet penuh dengan hacker, yang dikenali sebagai cracker atau "topi hitam," yang bekerja untuk mengeksploitasi sistem komputer. Mereka adalah orang-orang yang pernah anda lihat pada berita yang diseret untuk kejahatan dunia maya. Beberapa dari mereka melakukannya untuk bersenang-senang dan rasa ingin tahu, sementara yang lain mencari keuntungan peribadi. Pada bahagian ini kita profil lima dari hacker yang paling terkenal dan menarik "topi hitam".

1. Jonathan James: James menjadi terkenal ketika dia menjadi remaja pertama yang dihantar ke penjara untuk hacking. Dia dihukum pada 16 tahun. Dalam sebuah wawancara PBS tanpa nama, ia mengaku, "Aku hanya melihat sekitar, bermain-main Apa yang menyenangkan bagi saya adalah. Sebuah tantangan untuk melihat apa yang saya boleh pull off."

intrusi utama James disasarkan profil organisasi tinggi. Dia memasang backdoor ke server Badan Pengurangan Ancaman Pertahanan. The DTRA adalah lembaga Jabatan Pertahanan dibebankan dengan mengurangkan ancaman terhadap AS dan sekutunya dari senjata nuklear, biologi, kimia, konvensional dan khusus. The backdoor ia mencipta membolehkan dia untuk melihat e-mel sensitif dan menangkap pekerja username dan password.

James juga retak ke dalam komputer NASA, mencuri software bernilai sekitar $ 1.7 juta. Menurut Jabatan Kehakiman, "disokong perisian Persekitaran fizikal Stesen Angkasa Antarabangsa, termasuk tatacara suhu dan kelembapan di dalam ruang hidup." NASA dipaksa untuk mematikan sistem komputer, akhirnya racking bayaran $ 41.000. James menjelaskan bahawa ia download kod untuk melengkapkan kajian tentang pengaturcaraan C, tapi berpendapat, "Kod itu sendiri jelek ... Tentu tidak layak $ 1.7 juta seperti mereka mendakwa."

Mengingat luasnya intrusi, jika James, juga dikenali sebagai "c0mrade," telah dewasa ia akan memiliki kemungkinan disajikan minimal 10 tahun. Sebaliknya, ia dilarang daripada menggunakan komputer rekreasi dan dirancang untuk melayani hukuman enam bulan tahanan rumah dengan masa percubaan. Namun, ia menjabat enam bulan di penjara atas kesalahan pembebasan bersyarat. Hari ini, James menegaskan bahawa dia jera dan mungkin memulakan sebuah syarikat keselamatan komputer.

2. Adrian Lamo: tuntutan Lamo untuk kemasyhuran adalah istirahat-in di organisasi besar seperti The New York Times dan Microsoft. Digelar sebagai "hacker tunawisma," digunakan ia sambungan internet di Kinko's, kedai kopi dan perpustakaan untuk melakukan intrusi nya. Dalam sebuah rencana profil, "Hacks Dia by Day, squats oleh Night," Lamo mencerminkan, "Saya punya laptop di Pittsburgh, perubahan pakaian di DC jenis menukar istilah multi-bidang kuasa."

Lamo's intrusi terutama terdiri dari uji penetrasi, di mana ia menemukan kelemahan dalam keselamatan, dieksploitasi mereka dan kemudian maklumat syarikat daripada kekurangan mereka. hits-Nya meliputi Yahoo!, Bank of America, Citigroup dan Cingular. Ketika hacker topi putih yang disewa oleh syarikat untuk melakukan ujian penetrasi, itu undang-undang. Apa Lamo lakukan adalah tidak.

Ketika ia masuk ke intranet The New York Times ', hal-hal yang mulai serius. Dia menambah dirinya untuk daftar ahli dan maklumat peribadi dilihat pada penyumbang, termasuk nombor Social Security. Lamo juga hack ke akaun LexisNexis The Times 'untuk kajian subjek profil tinggi.

Untuk intrusi di The New York Times, Lamo diperintahkan untuk membayar sekitar $ 65.000 pada pengembalian. Dia juga dijatuhi hukuman enam bulan kurungan rumah dan dua tahun masa percubaan, yang berakhir 16 Januari 2007. Lamo saat ini bekerja sebagai wartawan pemenang anugerah dan pembicara awam.

3. Kevin Mitnick: A memproklamirkan diri "hacker poster boy," lanjut Mitnick melalui pengejaran yang diterbitkan oleh kerajaan. kenakalan Nya hyped oleh media, namun kesalahan yang sebenarnya mungkin kurang terkenal dibandingkan kemasyhuran nya menyarankan. Jabatan Kehakiman menggambarkan dia sebagai "komputer jenayah paling dicari dalam sejarah Amerika Syarikat." eksploitasi Nya terperinci dalam dua filem: Freedom downtime dan Takedown.

Mitnick mempunyai sedikit pengalaman hacking sebelum melakukan kejahatan yang membuatnya terkenal. Dia mula keluar mengeksploitasi Los Angeles bus punch sistem kad untuk mendapatkan tumpangan percuma. Kemudian, seperti Apple co-founder Steve Wozniak, cuba-cuba phreaking telefon. Walaupun ada banyak kesalahan, Mitnick akhirnya dihukum kerana membobol jaringan komputer Digital Equipment Corporation dan mencuri software.

kenakalan Mitnick punya serius ketika ia pergi pada dua setengah tahun "foya pantai-ke-pantai hacking." Laman-laman CNN, "komputer hacker legendaris dibebaskan dari penjara," menjelaskan bahawa "ia meng-hack ke komputer, mencuri rahsia syarikat, orak rangkaian telefon dan masuk ke sistem amaran pertahanan negara." Dia kemudian hack ke ahli komputer dan komputer di rumah rakan-rakan hacker Tsutomu Shimomura, yang menyebabkan kegagalannya.

Hari ini, Mitnick telah mampu bergerak melewati peranannya sebagai seorang hacker topi hitam dan menjadi ahli masyarakat yang produktif. Beliau berkhidmat lima tahun, sekitar 8 bulan di pengasingan, dan sekarang menjadi perunding keselamatan komputer, penulis dan pembicara.

4. Kevin Poulsen: Juga dikenali sebagai Dark Dante, Poulsen mendapat pengiktirafan untuk nya hack garis KIIS-FM LA telefon radio, yang membuatnya mendapatkan jenama baru Porsche, di antara barang-barang lain. Penguatkuasaan undang-undang digelar dia "Hannibal Lecter kejahatan komputer."

Pihak berkuasa mula mengejar Poulsen setelah ia meng-hack ke dalam database penyiasatan persekutuan. Selama pengejaran ini, dia lebih menarik kemarahan dari FBI dengan hacking ke dalam komputer persekutuan untuk maklumat penyadapan.

khusus hacking-Nya, bagaimanapun, berkisar telefon. Poulsen paling terkenal hack, KIIS-FM, semua dengan mengambil alih semua saluran telefon stesen. Dalam feat berkaitan, Poulsen juga "dihidupkan tua Kuning nombor Page telefon pendamping untuk seorang kenalan yang kemudian menguruskan sebuah lembaga pendamping maya." Kemudian, ketika fotonya muncul di acara Unsolved Mysteries, saluran telefon 1-800 untuk program tersebut jatuh. Akhirnya, Poulsen ditangkap di supermarket dan menjalani hukuman lima tahun.

Sejak melayani waktu, Poulsen telah bekerja sebagai wartawan. Dia sekarang menjadi editor senior untuk Wired News. Pasalnya butiran paling menonjol karyanya pada mengenalpasti 744 gangguan seksual di profil MySpace.

5. Robert Tappan Morris: Morris, putra mantan saintis Badan Keselamatan Nasional Robert Morris, dikenali sebagai pencipta Worm Morris, worm komputer pertama yang mengeluarkan di Internet. Sebagai hasil dari jenayah ini, ia adalah orang pertama yang dituntut di bawah 1986 Penipuan dan Penyalahgunaan Komputer undang-undang.

Morris menulis kod untuk worm sementara dia adalah seorang mahasiswa di Cornell. Ia menyatakan bahawa ia bermaksud untuk menggunakannya untuk melihat seberapa besar internet itu. cacing, bagaimanapun, direplikasi sendiri berlebihan, melambatkan komputer bawah sehingga mereka tidak lagi digunakan. Hal ini tidak mungkin untuk tahu persis berapa banyak komputer yang terkena, tetapi ahli menganggarkan kesan daripada 6,000 mesin. Dia dijatuhi hukuman percubaan tiga tahun, 400 jam perkhidmatan masyarakat dan didenda $ 10.500.

Morris saat ini bekerja sebagai profesor tetap di MIT Computer Science dan Kecerdasan Buatan Laboratorium. Ia terutama kajian rangkaian komputer arsitektur termasuk jadual hash diedarkan seperti Chord dan rangkaian mesh wayarles seperti Roofnet.
White Hat Hacker

Hacker yang menggunakan kemampuan mereka untuk kebaikan diklasifikasikan sebagai "topi putih." Topi putih ini sering bekerja sebagai bersertifikat "Hacker beretika," dipekerjakan oleh syarikat untuk menguji integriti sistem mereka. Kandungan, beroperasi tanpa kebenaran syarikat dengan menekuk tetapi tidak melanggar undang-undang dan dalam proses telah mencipta beberapa hal yang benar-benar keren. Pada bahagian ini kita profil lima hacker topi putih dan teknologi yang mereka kembangkan.

1. Stephen Wozniak: "wóz" terkenal kerana menjadi "Steve lain" dari Apple. Wozniak, bersama-sama dengan saat CEO Apple Steve Jobs, pengasas Apple Computer. Dia telah mendapatkan penghargaan National Medal of Technology serta gelaran doktor kehormatan dari Universiti Kettering dan Nova Southeastern University. Selain itu, wóz telah dilantik ke Penemu Nasional Hall of Fame pada bulan September 2000.

Wóz mendapat mulai di hacking membuat kotak biru, peranti yang bypass switching telefon-mekanisme untuk membuat panggilan jarak jauh percuma. Setelah membaca artikel tentang telefon phreaking di Esquire, Wozniak menelefon temannya Jobs. Pasangan ini melakukan penyelidikan pada frekuensi, kemudian dibina dan dijual kotak biru untuk teman sekelas mereka di perguruan tinggi. Wozniak bahkan menggunakan sebuah kotak biru untuk memanggil Paus sambil berpura-pura Henry Kissinger.

Wozniak keluar dari kuliah dan datang dengan komputer yang akhirnya membuat dirinya terkenal. Jobs punya ide cemerlang untuk menjual komputer sebagai papan PC dirakit secara lengkap. The Steves dijual Kalkulator dihargai saintifik Wozniak dan Jobs van VW untuk modal dan mula bekerja perakitan prototaip di Jobs garasi. Wozniak merancang perkakasan dan sebahagian besar perisian. Di bahagian Surat Woz.org, ia mengingat melakukan "apa Ed Roberts dan Bill Gates dan Paul Allen lakukan dan tan lebih, dengan tidak membantu." Wozniak dan Jobs menjual 100 pertama dari Apple I kepada peniaga tempatan untuk $ 666,66 masing-masing.

Wóz tidak lagi bekerja penuh masa untuk Apple, dengan fokus utama pada Filantropi sebagai gantinya. Paling penting adalah fungsinya sebagai godfather peri ke Los Gatos, California School District. "Wozniak 'mengadopsi' Los Gatos School District, memberikan pelajar dan guru dengan tangan-pada pengajaran dan sumbangan peralatan teknologi state-of-the-art."

2. Tim Berners-Lee: Berners-Lee adalah terkenal sebagai penemu dari World Wide Web, sistem yang kita gunakan untuk mengakses laman web, dokumen-dokumen dan fail di Internet. Ia telah menerima pelbagai pengiktirafan, terutama Teknologi Millenium Prize.

Sementara mahasiswa di Oxford University, Berners-Lee tertangkap hacking akses dengan rakan dan kemudian dilarang daripada komputer Universiti. w3.org melaporkan, "Walaupun [di Oxford], ia membina komputer pertama dengan solder, gerbang TTL, prosesor M6800 dan televisyen tua." Inovasi teknologi tampaknya telah berjalan dalam gen-nya, sebagai orang tua Berners-Lee adalah matematik yang bekerja pada, Manchester Mark1 salah satu komputer elektronik awal.

Ketika bekerja dengan CERN, sebuah organisasi penyelidikan nuklear Eropah, Berners-Lee mencipta sebuah sistem prototaip hiperteks yang membantu berkongsi penyelidik dan mengemas kini maklumat dengan mudah. Dia kemudian menyedari hiperteks yang dapat bergabung dengan internet. Berners-Lee menceritakan bagaimana dia menempatkan mereka bersama-sama: "!. Aku hanya harus mengambil idea hiperteks dan menghubungkannya dengan TCP dan idea-idea DNS dan - ta-da - World Wide Web"

Kerana ciptaan-Nya dari World Wide Web, Berners-Lee mendirikan World Wide Web Consortium di MIT. W3C menggambarkan dirinya sebagai "sebuah konsortium antarabangsa di mana ahli organisasi, kakitangan penuh-masa dan pekerjaan umum bersama untuk membangunkan standard web." Berners-Lee World Wide Web idea, serta standard dari W3C, diedarkan secara bebas tanpa paten atau royalti jatuh tempo.

3. Linus Torvalds: Torvalds ayah Linux, sistem operasi yang sangat popular yang berpusat Unix. Dia menyebut dirinya "jurutera," dan mengatakan bahawa aspirasi itu sederhana, "Aku hanya ingin bersenang-senang membuat sistem operasi terbaik sialan aku bisa."

Torvalds mendapat bermula pada komputer dengan komputer Commodore VIC-20, sebuah rumah 8-bit. Dia kemudian pindah ke Sinclair QL. laporan Wikipedia yang ia mengubah Sinclair "banyak, terutama sistem operasi." Secara khusus, Torvalds hacks termasuk "seorang perakit dan editor teks ... serta beberapa permainan."

Torvalds mencipta inti Linux pada tahun 1991, dengan menggunakan sistem operasi Minix sebagai inspirasi. Dia bermula dengan switcher tugas di Intel 80386 perakitan dan pemandu terminal. Setelah itu, ia mengeluarkan panggilan bagi orang lain untuk menyumbang kod, yang mereka lakukan. Saat ini, hanya sekitar 2 peratus daripada kernel Linux saat ini ditulis oleh Torvalds sendiri. Kejayaan ini jemputan awam untuk memberikan sumbangan kod untuk Linux yang disebut-sebut sebagai salah satu contoh yang paling menonjol dari tidak / perisian open source.

Saat ini, Torvalds menjabat sebagai pemimpin Linux, menyelaras kod yang programmer sukarelawan menyumbang kernel. Beliau memiliki sebuah asteroid dinamai menurut namanya dan menerima gelar doktor kehormatan dari Universiti Stockholm dan Universiti Helsinki. Dia juga tampil dalam Time Magazine's "60 Tahun Heroes."

4. Richard Stallman: kemasyhuran Stallman itu berasal dari projek GNU, yang ia ditubuhkan untuk membangunkan sebuah sistem operasi bebas. Untuk ini, dia dikenali sebagai bapak dari perisian bebas. Nya "Serious Bio" menegaskan, "perisian tidak bebas membuat pengguna dibahagikan dan tak berdaya, dilarang untuk berkongsi dan tidak boleh mengubahnya Sebuah sistem operasi bebas sangat penting bagi orang untuk dapat menggunakan komputer dalam kebebasan .."

Stallman, yang lebih suka disebut rms, got mula hacking nya di MIT. Ia bekerja sebagai "hacker kakitangan" pada projek Emacs dan lain-lain. Dia adalah seorang pengkritik Sekatan akses komputer di makmal. Ketika sebuah sistem password dipasang, Stallman pecah itu turun, reset password untuk string null, kemudian dihantar mesej pengguna memberitahu mereka tentang penghapusan sistem password.

perang salib Stallman untuk perisian bebas bermula dengan pencetak. Di lab MIT, beliau dan hacker yang lain dibenarkan untuk mengubahsuai kod pada printer, sehingga mereka menghantar mesej amaran selesa. Namun, printer baru datang - satu bahawa mereka tidak dibenarkan untuk mengubahsuai. Hal itu terletak jauh dari makmal dan tidak adanya amaran disajikan ketidaknyamanannya. Pada titik ini bahawa ia "yakin ... daripada keperluan etika untuk memerlukan perisian bebas."

Dengan inspirasi ini, ia mulai bekerja pada GNU. Stallman menulis sebuah esei, "Projek GNU," di mana ia mengingatkan memilih untuk bekerja pada sistem operasi kerana asas, "perisian penting untuk menggunakan komputer." Pada saat ini, GNU / Linux versi sistem operasi menggunakan kernel Linux bermula oleh Torvalds. GNU diedarkan di bawah "copyleft," kaedah yang menggaji undang-undang hak cipta untuk membolehkan pengguna untuk menggunakan, mengubah suai, menyalin dan menyebarkan perisian.

kehidupan Stallman yang terus berputar di sekitar promosi dari perisian bebas. Dia bekerja melawan gerakan seperti Digital Rights Management (atau kerana ia lebih suka, Digital Sekatan Management) melalui organisasi seperti Free Software Foundation dan Kumpulan Pemrograman Freedom. Dia telah menerima pengiktirafan yang luas untuk karyanya, termasuk penghargaan, biasiswa dan empat gelar doktor kehormatan.

5. Tsutomu Shimomura: Shimomura mencapai kemasyhuran dengan cara yang kurang baik: ia hacked oleh Kevin Mitnick. Selepas serangan peribadi, ia berjaya menyebabkan untuk membantu FBI menangkapnya.

Shimomura bekerja untuk menangkap Mitnick adalah terpuji, tetapi ia tidak tanpa sisi gelap nya sendiri. Penulis Bruce Sterling ingat: "Ia menarik keluar ini AT & telefon T, menarik keluar dari shrinkwrap itu, jari-hacks itu, dan mula memantau panggilan telefon naik turun Capitol Hill sementara agen FBI berdiri di bahunya, mendengar dia. "

Shimomura out-hacked Mitnick untuk membawa dia. Tak lama setelah mencari tahu tentang gangguan itu, ia rally sebuah pasukan dan harus mencari pekerjaan Mitnick. Menggunakan telefon Mitnick, mereka menjejaki dia dekat Raleigh-Durham International Airport. Artikel itu, "Bantuan SDSC Komputer Ahli Komputer FBI Tangkap Teroris" menceritakan bagaimana Shimomura menunjuk lokasi Mitnick. Bersenjata dengan kakitangan dari syarikat telefon, Shimomura "menggunakan frekuensi antena carian arah khidmat menyambung ke laptop untuk mempersempit pencarian untuk sebuah kompleks apartemen." Mitnick ditangkap akan sesudahnya. Setelah pengejaran, Shimomura menulis sebuah buku tentang insiden dengan wartawan John Markoff, yang kemudian berubah menjadi sebuah filem.

Kami berharap anda telah menikmati pengenalan kami untuk beberapa hacker kehidupan nyata yang paling terkenal, baik kesan yang putih dan hitam sama, dan mendapatkan lebih jelas tentang siapa hacker yang sebenarnya. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang hacking, cracking, ini atau yang lain hacker terkenal, atau hanya bagaimana untuk menjaga komputer anda aman dari semua hal di atas, semak sumber-sumber berikut:

1. Kevin Mitnick Saran Keselamatan
2. IT Security: 10 Langkah Membuat Firewall Anda Lebih Aman
3. Frontline: Hacker
4. Keselamatan Maklumat Institut Etika Hacking

Diterjemahkan dari sumber: http://www.itsecurity.com/features/top-10-famous-hackers-042407/

0 comments: