Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hidupkan PC lama dengan linux


Oleh kerana perkembangan yang begitu pesat dalam dunia teknologi pengkomputeran, komputer yang lama biasanya ditinggalkan untuk mendapatkan komputer yang baru, bergaya, pantas dan mampu untuk "run" OS terkini.Mungkin kerana itulah saya menganggap dunia komputer seperti dunia taraf hidup.Ia tidak mengira samada kita kaya atau miskin, taraf hidup semakin meningkat dan meningkat.Namun adakah wajar simiskin terus diketepikan atau dengan nada yang lain, adakah wajah komputer yang lama itu dipinggirkan untuk mendapatkan yang baru?

Jika sebuah komputer mempunyai pentium 2 didalamnya pada tahun 1997, ia adalah komputer idaman semua.10 tahun berlalu dan jika kita bertanya kepada sesiapa jua, pastinya ada yang malu untuk mengakui masih menggunakan pentium 2 didalam komputer mereka.Mereka berbangga jika komputer mereka mempunyai processor Core 2 Duo dan sebagainya.Ianya sesuatu yang biasa..Antara sebab saya bangunkan blog ini adalah untuk mencari altenatif ini.Pada fikiran saya, jika komputer lama ini boleh "dihidupkan" kembali, komputer tersebut sudah tentu dapat berbakti kepada orang-orang kampung yang tidak mampu untuk memiliki walau sebuah komputer dan kerana itu mereka terus ketinggalan dalam arus dunia teknologi yang biasanya hanya dikuasai oleh orang mampu dan berharta.Pada fikiran saya, jika komputer lama ini masih berfungsi, dan ianya dapat dijual dengan harga yang begitu murah (RM300 kebawah etc), tidakkah ianya mampu dimiliki oleh orang miskin juga?

Terima kasih kepada bro senyuman yang mengingatkan saya tentang perkara ini didalam komen beliau tempoh hari.Asalnya saya memang berniat untuk menulis tentang itu namun disebabkan kerana komitmen lain yang harus diutamakan terlalu banyak lalu saya mengenepikannya terlebih dahulu.

Fluxbuntu

Saya telah membuat sedikit kajian tentang fluxbuntu dan mendapati ianya jauh lebih ringan dan pantas daripada Xubuntu.Fluxbuntu telah dibuktikan berjaya "run" di dalam komputer PentiumII 233MHz, 128MB RAM dan 2 Gig Harddrive space!Fluxbuntu mengambil masa selama 12minit untuk install sempurna didalam komputer berkeupayaan PentiumII 233MHz, 384MB RAM!

Ada 5 perisian yang diinstall secara default melalui fluxbuntu iaitu:


gOS (Google Operating system?)

Rasanya saya tidak perlu lagi memperkenalkannya.Ia mampu untuk diinstall kedalam PC berkeupayaan PentiumIII 1GHz dan 256MB RAM.gOS dilengkapi dengan google apps, dan fungsi web 2.0 dan pengguna dapat menggunakannya seperti membuka sebuah software.Ianya seakan browser, tetapi hanya membuka satu laman web setiap kali di"run".Saya belum menggunakan gOS namun saya percaya bahawa ia menjanjikan sesuatu yang baru dan agak berbeza dengan OS lain.
Xubuntu

Xubuntu adalah anak beranak ubuntu tetapi ianya dilengkapi dengan perisian yang lebih ringan dan menggunakan memori yang lebih kecil berbanding ubuntu.Xubuntu menggunakan Thunar File Browser (mengantikan nautilus), Abiword (mengantikan openoffice) dan banyak lagi perisian yang lebih ringan, penggunaan memori yang kecil jika dibandingkan dengan perisian lain.
Komputer yang mempunyai kelajuan processor 500MHz, dengan RAM serendah 128MB dan sekurang-kurangnya 1.5Gig ruang HD sudah mampu untuk run Xubuntu tampa apa-apa masalah (Processor 500MHz kebawah ada boleh tapi agak perlahan).

Jika Ubuntu menggunakan Gnome sebagai desktop envirenment nya, Xubuntu menggunakan Xfce yang lebih membantu kepantasannya.Namun tidaklah pula gnome tidak membantu kepantasan kerana ia run didalam ubuntu.

Saya berandaian cukuplah 3 contoh setakat ini.Insyaallah dilain masa dan ketika jika ada perkembangan terbaru saya akan postkan disini.Semoga teknologi tidak hanya dikecapi oleh kita..

sumber: http://melayubuntu.blogspot.com/2007/12/hidupkan-pc-lama-dengan-linux.html

Sistem Operasi

Sebuah sistem operasi (OS) adalah perisian, yang terdiri dari program dan data, yang berjalan pada komputer dan menguruskan peranti keras komputer dan menyediakan perkhidmatan awam untuk pelaksanaan cekap pelbagai aplikasi perisian.

Untuk fungsi-fungsi peranti keras seperti input dan output dan peruntukan memori, sistem operasi bertindak sebagai perantara antara program aplikasi dan perangkat keras komputer, walaupun kod aplikasi biasanya dilaksanakan secara langsung oleh peranti keras, tetapi sering pula akan memanggil OS atau terganggu oleh itu. Sistem operasi yang ditemui pada hampir semua peranti yang mengandungi komputer-dari telefon bimbit dan video game konsol untuk superkomputer dan pelayan web.

Contoh popular sistem operasi moden untuk komputer peribadi ialah Microsoft Windows, Mac OS X, dan GNU / Linux

Contoh-contoh sistem operasi


1) Microsoft Windows
Windows 7, yang dipaparkan di sini, adalah keluaran terbaru dari Windows.

Microsoft Windows adalah keluarga sistem operasi berpemilik paling umum digunakan di komputer peribadi. Ini adalah keluarga yang paling umum dari sistem operasi untuk komputer peribadi, dengan sekitar 90% dari pasaran. Saat ini, versi yang paling banyak digunakan dari keluarga Windows adalah Windows XP dikeluarkan pada 25 Oktober 2001. Versi terbaru adalah Windows 7 untuk komputer peribadi dan Windows Server 2008 R2 untuk pelayan.

Microsoft Windows berasal pada tahun 1981 sebagai add-on untuk sistem operasi lama MS-DOS untuk IBM PC. Pertama kali diumumkan pada tahun 1985, Windows mendominasi dunia perniagaan komputer peribadi, dan kemudian menetapkan sejumlah standard industri dan aplikasi biasa [POV? - Bincangkan]. Dimulai dengan Windows XP, semua versi moden berasaskan kernel Windows NT. versi kini Windows berjalan di IA-32 dan-64 prosesor x86, walaupun versi lama kadang-kadang disokong arsitektur lain.

Windows juga digunakan pada pelayan, aplikasi pendukung seperti pelayan web dan pelayan database. Dalam beberapa tahun terakhir, Microsoft telah menghabiskan pemasaran yang signifikan dan wang kajian & pembangunan untuk menunjukkan bahawa Windows mampu menjalankan aplikasi syarikat, yang mengakibatkan harga yang konsisten nota prestasi / (lihat TPC) dan penerimaan yang signifikan dalam pasaran enterprise. Namun, penggunaan di pelayan tidak begitu luas sebagai komputer peribadi, dan di sini Windows aktif bersaing dengan Linux dan BSD untuk pasaran, sementara masih menangkap majoriti mantap oleh beberapa akaun.2)Unix dan sistem operasi mirip UNIX


Ken Thompson menulis B, terutama didasarkan pada BCPL, yang digunakan untuk menulis Unix, berdasarkan pengalaman di projek MULTICS. B digantikan oleh C, dan Unix berkembang menjadi sebuah keluarga besar, kompleks sistem operasi yang saling berkaitan yang telah berpengaruh dalam setiap sistem operasi moden (lihat Sejarah). Keluarga Unix-like adalah pelbagai kumpulan sistem operasi, dengan beberapa sub-kategori utama termasuk System V, BSD, dan GNU / Linux. Nama "UNIX" adalah tanda dagangan dari The Open Group yang perizinannya untuk digunakan dengan sistem operasi yang telah terbukti sesuai dengan definisi mereka. "Unix-like" umumnya digunakan untuk merujuk kepada set besar sistem operasi yang menyerupai UNIX yang asli.

sistem Unix-seperti berjalan pada berbagai arsitektur mesin. Mereka banyak digunakan untuk pelayan dalam perniagaan, serta workstation dalam persekitaran akademik dan kejuruteraan. Free Unix variasi, seperti GNU / Linux dan BSD, yang popular di daerah-daerah.

Beberapa varian Unix seperti HP-HP UX dan IBM AIX direka untuk hanya berjalan pada perangkat keras yang penjual. Lain, seperti Solaris, dapat berjalan pada beberapa jenis peranti keras, termasuk pelayan x86 dan PC. Apple Mac OS X, sebuah kernel yang berpusat hybrid varian BSD berasal dari NEXTSTEP, Mach, dan FreeBSD, telah menggantikan dahulu Apple (non-Unix) Mac OS.

Unix Interoperabilitas dicari dengan mendirikan standard POSIX. Standard POSIX dapat diterapkan untuk setiap sistem operasi, meskipun pada awalnya diciptakan untuk berbagai-bagai kelainan Unix.


3) BSD dan jenisnya

Server pertama untuk World Wide Web berlari dalam NEXTSTEP, berdasarkan BSD.
Rencana utama: Berkeley Software Distribution

Sebuah subkelompok dari keluarga Unix adalah Berkeley Software Distribution keluarga, yang meliputi FreeBSD, NetBSD, dan OpenBSD. Sistem operasi yang paling sering ditemui pada webservers, walaupun mereka juga boleh berfungsi sebagai komputer OS peribadi. Internet berhutang banyak keberadaannya kepada BSD, kerana banyak protokol sekarang umum digunakan oleh komputer untuk berhubung, menghantar dan menerima data melalui rangkaian secara meluas dilaksanakan dan disempurnakan di BSD. Dunia wide web juga pertama menunjukkan pada sejumlah komputer yang menjalankan OS berdasarkan NEXTSTEP BSD disebut.

BSD berakar dalam Unix. Pada tahun 1974, University of California, Berkeley memasang sistem Unix pertama. Seiring waktu, mahasiswa dan kakitangan di jabatan ilmu komputer ada mula menambah program-program baru untuk membuat segalanya lebih mudah, seperti editor teks. Ketika Berkely menerima komputer baru VAX pada tahun 1978 dengan Unix dipasang, mahasiswa sekolah diubahsuai Unix bahkan lebih dalam rangka mengambil keuntungan dari kemungkinan peranti keras komputer. The Defense Advanced Research Projects Agency daripada Jabatan Pertahanan AS mengambil bunga, dan memutuskan untuk membiayai projek tersebut. Banyak sekolah, syarikat, dan organisasi kerajaan mengambil notis dan mula menggunakan versi Berkeley Unix bukan seorang pegawai diedarkan oleh AT & T. Steve Jobs, saat meninggalkan Apple Inc pada tahun 1985, dibentuk NeXT Inc, sebuah syarikat yang menghasilkan komputer high-end berjalan pada variasi BSD disebut NEXTSTEP. Salah satu komputer digunakan oleh Tim Berners-Lee sebagai webserver pertama untuk mencipta World Wide Web.

Pemaju seperti Keith Bostic mendorong projek untuk menukar kod non-bebas yang berasal dengan Bell Labs. Setelah ini dilakukan, Namun, AT & T digugat. Akhirnya, selepas dua tahun pertikaian undang-undang, projek BSD keluar depan dan melahirkan sejumlah terbitan percuma, seperti FreeBSD dan NetBSD. Dalam menunggu dua tahun, GNU dan Linux muncul.

4) Mac OS X

Mac OS X adalah garis dari sebahagian milik sistem operasi grafik yang dibangunkan, dipasarkan, dan dijual oleh Apple Inc, yang terakhir adalah pre-loaded pada semua komputer Macintosh saat penghantaran. Mac OS X adalah penerus Mac OS asli, yang telah sistem operasi utama Apple sejak tahun 1984. Tidak seperti pendahulunya, Mac OS X adalah sistem operasi UNIX yang dibina pada teknologi yang telah dikembangkan di NeXT melalui paruh kedua tahun 1980-an dan sampai Apple membeli syarikat pada awal 1997.

Sistem operasi ini pertama kali dikeluarkan pada tahun 1999 sebagai Mac OS X Server 1.0, dengan versi desktop-oriented (Mac OS X v10.0) berikut pada Mac 2001. Sejak itu, enam lebih jelas "pelanggan" dan "pelayan" edisi Mac OS X telah dikeluarkan, terakhir adalah dengan Mac OS X v10.6 yang pertama kali tersedia pada tarikh 28 Ogos 2009. Keluaran Mac OS X diberi nama setelah kucing besar, versi saat ini Mac OS X adalah "Snow Leopard".

Edisi pelayan, Mac OS X Server, adalah arsitektur identik dengan rakan desktop tetapi biasanya berjalan pada garis Apple Macintosh pelayan hardware. Mac OS X Server merangkumi kerja pengurusan kumpulan dan perisian pentadbiran yang memberikan dimudahkan akses kepada perkhidmatan rangkaian kunci, termasuk agen pemindahan mel, pelayan Samba, pelayan LDAP, pelayan nama domain, dan lain-lain.


5) Plan 9

Ken Thompson, Dennis Ritchie dan Douglas McIlroy di Bell Labs dirancang dan mengembangkan bahasa pengaturcaraan C untuk membina sistem operasi Unix. Programmer di Bell Labs terus mengembangkan Plan 9 dan Inferno, yang direkayasa untuk persekitaran teragih moden. Plan 9 direka dari awal untuk menjadi sistem operasi rangkaian, dan mempunyai grafik built-in, tidak seperti Unix, yang menambah ciri-ciri ini untuk mendesain nanti. Saat ini dikeluarkan di bawah Lesen Awam Lucent. Inferno dijual kepada Vita Nuova Holdings dan telah dikeluarkan di bawah lesen / GPL MIT.


6) Linux dan GNU

Linux adalah nama generik untuk sistem operasi UNIX seperti yang dapat digunakan pada berbagai peranti dari superkomputer untuk jam tangan. Kernel Linux dikeluarkan di bawah lesen open source, sehingga siapapun dapat membaca dan mengubah kod. Ini telah diubahsuai untuk berjalan pada berbagai macam elektronik. Walaupun anggaran cadangkan adalah digunakan pada hanya 0,5-2% dari semua komputer peribadi, banyak diadopsi untuk digunakan di server dan embedded system (seperti telefon). Linux telah digantikan Unix di tempat yang paling [mana?], Dan digunakan pada 10 superkomputer paling kuat di dunia .

Projek GNU merupakan kolaborasi massa programmer yang berusaha untuk mencipta sebuah sistem operasi yang benar-benar bebas dan terbuka yang mirip Unix tapi dengan kod-benar asli. Ini bermula pada tahun 1983 oleh Richard Stallman, dan bertanggung jawab untuk banyak bahagian dari varian Linux yang paling. Untuk alasan ini, Linux sering disebut GNU / Linux. Ribuan buah perisian untuk hampir setiap sistem operasi dilesenkan di bawah GNU General Public License. Sementara itu, kernel Linux bermula sebagai projek sampingan dari Linus Torvalds, seorang mahasiswa dari Finland. Pada tahun 1991, Torvalds mula bekerja di atasnya, dan diposting maklumat tentang projek-nya di newsgroup untuk pelajar komputer dan programer. Beliau menerima gelombang sokongan dan sukarelawan yang akhirnya mencipta sebuah kernel penuh. Pengaturcara GNU memuat notis, dan ahli-ahli kedua-dua projek bekerja untuk mengintegrasikan bahagian GNU selesai ke kernel linux untuk membuat sebuah sistem operasi penuh.

7) Google Chrome OS

Chrome adalah sebuah sistem operasi berasaskan kernel Linux dan direka oleh Google. Chrome target pengguna komputer yang menghabiskan sebahagian besar masa mereka di internet-secara teknikal hanya web browser tanpa aplikasi lain, dan bergantung pada aplikasi internet yang digunakan dalam web browser untuk menyelesaikan tugas-tugas seperti pengolah kata dan media melihat.

8) Lain-lain

Sistem operasi yang lebih tua yang masih digunakan di ceruk pasar termasuk OS / 2 dari IBM dan Microsoft, Mac OS, prekursor non-Unix untuk Apple Mac OS X, BeOS, XTS-300. Beberapa, terutama Haiku, RISC OS, MorphOS, AmigaOS 4 dan FreeMint terus dikembangkan sebagai platform minoriti bagi masyarakat antusias dan aplikasi pakar. OpenVMS dahulu daripada DEC, masih dalam pembangunan aktif oleh Hewlett-Packard. Namun sistem operasi lain yang digunakan hampir secara eksklusif di akademik, untuk mengendalikan sistem pendidikan atau untuk melakukan kajian tentang konsep sistem operasi. Sebuah contoh khas dari sistem yang memenuhi kedua-dua peranan adalah MINIX, sedangkan untuk Singularity contoh adalah murni digunakan untuk kajian.

Komputer Riba Masa Depan

Netscape Navigator 9

Netscape Navigator 9 adalah perkakas web browsing dikeluarkan oleh NETSCAPE, salah satu syarikat web yang paling kuat membangun.

Netscape menawarkan kelajuan browsing web tinggi bersama dengan satu carian klik web dari search bar Netscape. Sekarang anda tidak perlu mendownload tool bar carian.

Sama seperti pelayar internet Netscape lain boleh ditangani oleh rumah, berhenti, kembali dan kekunci sejarah. Menggunakan menu fail yang boleh menyimpan laman web sebagai HTML atau teks biasa (TXT.). Netscape juga membawa built-in spell checker.

Netscape Navigator membolehkan pengguna untuk membuka beberapa halaman dalam satu tetingkap. Setiap halaman terbuka di tab yang berbeza. Anda boleh bookmark semua halaman dibuka di tetingkap dengan satu klik.

Anda boleh dengan mudah menggantikan web browser lama anda dengan Netscape, kerana Netscape menawarkan backup automatik cookies dan kegemaran. Jadi anda tidak akan kehilangan laman-laman penting untuk anda.

Salah satu ciri menarik lebih banyak tentang Netscape Link Pad itu. Anda boleh menambah link ke Pad Link dengan mengklik kanan pada link dan memilih "Save link ke Link Pad". Ciri-ciri ini berguna kepada anda bila tidak perlu link untuk digunakan lagi.

Netscape menawarkan pelayar mini juga. Ini akan membuka tetingkap menegak kecil di ciri side. Sisi kiri adalah sangat berguna jika anda mencari sesuatu serta browsing halaman.

Kesalahan konsol ini berguna untuk melihat kesalahan, mesej link yang rosak atau amaran. Windows Media, Percuma Hotmail dan Windows Marketplace diberikan sebagai penanda buku.

Kesimpulannya Netscape Navigator alat browsing web yang cepat dengan banyak fitur baru yang dapat membuat anda menyingkirkan web browser lama anda. Cubalah hari ini untuk sesuatu yang baru


-Netscape
-9.0.0.6
- www.netscape.com
-Freeware

Klik butang di bawah untuk muat turun


Download Netscape NavigatorMuat Turun Perisian Islam Percuma 1

ISLAM 7.02
Using Islam software you can learn easily read and search the Holy Qur'an. Download now
Size: 15.33MB License: Freeware Price: Free By: Samir Alicehajic
Islamic Screensaver 2.2
Islamic Miracle screensaver is not like a general screensaver. Download now
Size: 1.31MB License: Freeware Price: Free By: Screensaverfine
Islamic Azan Player 1.0.10
The adhan is the call given to announce that it is time for a ritual Prayer. Download now
Size: 4.95MB License: Freeware Price: Free By: Talk Islam
Islamic Hijri Calander 1.0
This Software is a Micro Soft Windows based Software that shows Hijri dates. Download now
Size: 4.33MB License: Freeware Price: Free By: Fehmeem Computers
Islamic miracle screensaver 2.14
People of the world like to spend their free time enjoy with various screensaver Download now
Size: 1.31MB License: Freeware Price: Free By: Screensaverfine
Discover Islam 3.0
The most comprehensive Web Book about Islam. Download now
Size: 661.71MB License: Freeware Price: Free By: Discover Islam
Islamic Calligraphy screensaver 1.06
Islamic Calligraphy is nice and beautiful Calligraphy in the world. Download now
Size: 1.09MB License: Freeware Price: Free By: Islamicsaver
The Islamic Toolbar 1.00
The Best Islamic Toolbar With One Click Access To The Holy Quran In 26 Languages Download now
Size: 662KB License: Freeware Price: Free By: The Islamic Toolbar
33 Islamic Art Screensaver 1.0.0
Try now this wonderful 3 dimentional animated Islamic Art graphics screensaver. Download now
Size: 138MB License: Freeware Price: Free By: FEXASOFT
Islamic prayers 1.00
A free software that will calculate your prayer times anywhere in the world. Download now
Size: 170KB License: Freeware Price: Free By: Samir Alicehajic
Islamic Cartoon screensaver 0.6
Islamicsaver - Free Islamic cartoon screensaver Download now
Size: 1.15MB License: Freeware Price: Free By: Islamicsaver
Islamic Quotations 1.0
Displays Islamic quotations/hadiths from the Ahlul Bayt Download now
Size: 94KB License: Freeware Price: Free By: Yahoo! Inc.
Islamic Miracle screensaver 1.05
Every day observed in the world new and new various miracles. Download now
Size: 1.25MB License: Freeware Price: Free By: Islamicsaver
Aao Banain Maldar - Islamic
It is purely aimed to enhance knowledge of peoples specially students. Download now
Size: 45.84MB License: Freeware Price: Free By: Cleantouch Software Corp.
ISLAM WEB 2.0 ---- NexT Generation Islam 2.2.0.9
THIS IS THE BEST ISLAMIC TOOLBAR EVER MADE!!! Download now
Size: 630KB License: Others Price: Free By: Abrarul Hasan
Sponsor Links


Shollu 3.08.2
islamic Prayer reminder for almost all the cities in the world Download now
Size: 996KB License: Freeware Price: Free By: Ebta Setiawan
Quran Ayat screensaver 1.06
islamicsaver - Free Quran Ayat screensaver Download now
Size: 1.42MB License: Freeware Price: Free By: Islamicsaver
Holy Makkah screensaver 0.6
islamicsaver - Free Makkah screensaver Download now
Size: 1.07MB License: Freeware Price: Free By: Islamicsaver
Ikim FM 1.0.0
One of the islamic Radios in Malaysia.Institut Kefahaman islam Malaysia (IKIM... Download now
Size: 247KB License: Freeware Price: Free By: Muhammad Nur Ha

Senarai Pembekal Komputer Acer Di Malaysia dan Brunei


Klang Valley
Acer/ Microsoft Digital Lifestyle Centre (Low Yat Plaza) 03-21163646
Acer/ Intel Concept Store (Digital Mall) 03-79602177
Acomp Link Sdn Bhd
- Sunway Pyramid 03-74919277
- Low Yat Plaza 03-21445121
- Wangsa Maju 03-41424367
All IT
- Ikano 03-77252468
- Low Yat Plaza 03-21446878
Aone Plus
- Digital Mall 03-79577355
- Low Yat Plaza 03-27106716
- USJ19 Digital Mall 03-80246658
Challenge Systems (Subang Jaya) 03-56341460
Courts Mammoth (Setapak) 03-40268787
CPU Computer (Imbi Plaza) 03-21459723
Cycom
- Low Yat Plaza 03-21455452
- Selayang Mall 03-61205699
D-Fusion Tech (Digital Mall) 03-79575471
D'Mobile Computer (Digital Mall) 03-79600232
Evernew
- Low Yat Plaza 03-21415886
- Digital Mall 03-79602177
- Sunway Pyramid 03-74926686
- Subang Parade 03-56324886
- Berjaya Times Square 03-21447412
- USJ19 Digital Mall 03-80245892
- IOI Mall 03-80757005
Harvey Norman
- Mid Valley 03-22822860
- Ikano 03-77185200
- Klang 03-33262630
- Pavilion 03-21423735/ 03-21423736
- Sunway Pyramid 03-56221300/ 03-56221303
IT Retail (Low Yat) 03-21488608
Just PC
- Imbi Plaza 03-21417181
- Low Yat Plaza 03-21431262
Knowledge System Integrated (Klang) 03-33418668
Notebook Zone (Digital Mall) 03-79561699
PC3 Technology (Low Yat) 03-21425362
Prestige IT Distribution (Low Yat) 03-21445808
Protonsonic
- Kepong 03-62576555
- Selayang Capitol 03-61201995
- Rawang 03-60917189
SenQ
- Klang 012-6581045
- Damansara 012-6580938
- Putrajaya 012-6579745
- Selayang 012-6581340
- Seri Kembangan 012-6579835
- Shah Alam 012-6581094
- Sunway Pyramid 012-6581462
Style Vision
- Berjaya Times Square 03-21414205
Thunder Match
- Digital Mall 03-79545589
- Low Yat Plaza 03-21425589
- Imbi Plaza 03-21422089
- Mid Valley 03-22841089
- Berjaya Times Square 03-21482532
Wai-H Technology
- Imbi Plaza 03-27159961
- Berjaya Times Square 03-21439961/ 03-21436961


JOHOR - Johor Bharu
AAC Distribution (M) Sdn Bhd 07-5577725
Advanced Display Sdn Bhd 07-3535799
Citywise Computer & Communication Sdn Bhd
- Indahpura, Kulai 07-6633801
- Landmark IT Mall 07-2233801
G&O Distribution (M) Sdn Bhd 07-5588580
Grex Multimedia
- JB City Square 07-2217323
- Taman Serene 07-2218728
Hipercom Technology Sdn Bhd 07-3863222
IDM Computer System 07-8834444
Inter-Data Computer Sales & Service Sdn Bhd 07-3542252
Kemtronik Sales & Services 07-5591533
Maycom Multimedia 07-8834286
Meadow IT Distribution Sdn Bhd 07-3537262
New Century Tech Sdn Bhd 07-5211966/ 5202525
OASoft Computing
- Skudai Parade 07-5581611
- Landmark IT Mall 07-2241611
- U-Mall 07-5203611
PG Computer & Services 07-2521069
Style Vision Sdn Bhd
- Jusco, Permas Jaya 07-3889806
- Jusco, Desa Tebrau 07-3552958/ 07-3558971
- Jusco, Bukit Indah 07-2329511
- Taman Skudai Baru 07-5570709
- Giant, Plentong 07-3574318
- Tesco Extra, Plentong 07-3519511
- Landmark IT Mall 07-2211976
Yes Support Services Sdn Bhd
- Taman Molek 07-3533822
- KIPMart Masai 07-2522588
- KIPMart Tampoi 07-2414388
- KIPMart Kota Tinggi 07-8827679
- Landmark IT Mall 07-2215522
- Plaza Angsana 07-2354588


JOHOR - Kluang/ Batu Pahat/ Muar/ Tangkak/ Segamat
BST Computer 07-4331771
Emecom I-Tech Sdn Bhd 06-9541378
ESP Dot Net Sales & Services 06-9520954
Icon Computer 07-7760815
I.O Computer 06-9519645
Macro Computers Sdn Bhd 06-9515630
Satelite Computer Company 07-4347859
System-Vertex Computer Centre (M) Sdn Bhd 07-9314376
U-Lee Computer Centre 07-7736686

NEGERI SEMBILAN - Seremban
CY Ho Enterprise
- Terminal One 06-7673962
- Tesco Extra Oakland 012-6066065
Infomax Supplies
- Senawang 06-6774616
- Sikamat 06-7613620
- Jelebu 06-6138173
Microsun Computer & Telecommunications (Bahau) 06-4541742
Pineapple Computer (Seremban Parade) 06-7676730
S2 IT Avenue Sdn Bhd (Jusco Seremban) 06-6012955
STP Computer System
- Kemayan Square 06-7678403
- Senawang 06-6772282
Thye Hin Computer (Seremban) 06-7652288


MELAKA
Chai Computer Centre (Tampin Office) 06-4419328
DCC Computer Centre Sdn Bhd 06-2826241
NCS Sales & Services Sdn Bhd 06-2841996
TTM Computer Sales & Services Sdn Bhd 06-2816885
Style Vision (Melaka) Sdn Bhd (Giant Hypermarket) 06-2861828
CD Computer Services Sdn Bhd 06-2811088
MMC Technology Sdn Bhd 06-2861682


PENANG
Info Gate Communication Sdn Bhd (Alor Setar) 04-7326522
SEC
- Bagan Luar 04-3105100
- Bayan Lepas 04-6288882
- Chai Leng Park 04-3905300
Intradeco Sdn Bhd (Bayan Lepas) 04-6434194
Sri Santing Computers Sdn Bhd (Bukit Mertajam) 04-5381287
Wah Lee Chain-Store Sdn Bhd
- Bukit Mertajam 04-5383918
- Sungai Petani, Kedah 04-4230398
SenQ
- Gurney Plaza 04-2294040
- Prangin Mall 04-2642032
Compuland (Kangsar, Perlis) 04-9768298
Esquare (Prangin Mall) 04-2639293
PC Depot
- Alor Setar, Kedah 04-7719816
- BK Jambul, Penang) 04-6381616
- Egate, Penang 04-6588816
- Prai, Penang 04-3908816
- Sungai Petani, Kedah 04-4228816
Pineapple Computer Products (Pg) Sdn Bhd (Pulau Tikus) 04-2294035
SenHeng (Sungai Petani) 04-4214041


IPOH
CSI Enterprise 05-8064090
D'Fastec Computer 05-6914835
HobbyComp Supplies 05-2557258
Kiasu Computer Retail Store 05-2493668
KK Computer Sales & Services 05-7769705
PC Depot (Ipoh, Perak) 05-5478816
Privilege Computer Centre 05-6776479
RedCom Computer 05-2429788
SNS Network 05-2424616
Superb Multimedia 05-2423170
Syson Computer Technology 05-2491631
TITC 05-8081662


PAHANG
Aianna Office (Kuantan) 09-5136124
Computer World (Kuantan) 09-5178611
Comwell Computer Centre (Kuantan) 09-5601383
Comworks Sdn Bhd (Kuantan) 09-5159525
CYCC (Kuantan) 09-5148320
Destop Enterprise (Raub) 09-3563539
Digital Milion (Triang) 09-2556736
Dynabytes Computer
- K. Lipis 09-3121881
- Raub 09-3559788
Gaya Sensasi (Jerantut) 09-2669110
Intersoft Computer (Kuantan) 09-5133209
IQ Quest Sdn Bhd (Kuantan) 09-5130707
KotaData Multimedia (Temerloh) 09-2966701
Micromate (Mudazam) 09-4524394
PC Partner (Kuantan) 09-5131186
Pcnet Systems (Kuantan) 09-5146795
Procom (Mentakab) 09-2781962
SenHeng (all outlets)
Unicojaya (Kuantan) 09-5663833
Notebook World 09-5518566
Aidea.com 09-5165668
Supreme Computer 09-5667257
Vast IT (Kuantan) 09-5603332/09-5603333
Inkwell (Kuantan) 09-5138922
Courts Mammoth All outlets

TERENGGANU
Alpha Tech Computer (KT) 09-6242455
Dynabytes Computers Sdn Bhd (KT) 09-6237639
Dynasty IT (KT) 09-6203333
Elitecom Enterprise (KT) 09-6978900
KRM Computer Center (Marang) 09-6184913
Laser Tech Computer (Kemaman) 09-8595050
Lieos Technology (KT) 09-6270888
Martinet System (KT) 09-6221954
NZR Computer (TRG) Sdn Bhd 09-6203280
Ram Era Technology Sdn Bhd (KT) 09-6227307
Twinsoft Hypertech (KT) 09-6234676

KELANTAN - Kota Bahru
Crystal Timur Computer Sdn Bhd 09-7433103
EDU-COM Technology Centre 09-7479603
Etech Computer System 09-7434522
IDS Networking (M) Sdn Bhd 09-7479369
KBK Management Services 09-7445872
Microtech Computer 09-7479788
Monaliza Mastura Ent Sdn Bhd (KB Mall) 09-7418442
PC Depot (Kota Bharu, Kelantan) 09-7419816
Success Computer Management & Service 09-7461798

SABAH - Kota Kinabalu
Micron TM Sdn Bhd 088-255735
ACI Technology Sdn Bhd 088-253116
Boulevard IT Superstore Sdn Bhd 088-212223
LHS Quality Software 088-233680
Topmacro Network Sdn Bhd 088-235330
Galaxy Computer System 088-259723
Fosa Marketing Sdn Bhd 088-245524
PC City Sdn Bhd 088-256000
Skytech Multimedia Computer Centre 088-223366
Dunco Sdn Bhd 088-420887
Logic Orbit Sdn Bhd 088-260006
AV Computer Centre 087-336686
HP Trading 087-333242
Yick Ming 088-976082
Picotech Sdn Bhd 088-456391
Info-ware Computer System 087-337395
Exeem Technology 087-422886
I-Tech 087-333628

SABAH - Tawau
Aerogate Systems 089-761599
I Com Computer Care Centre @ Semporna 089-785336
Media House 089-776262
PC-Backup Sales & Services 089-768349
Popular Computer @ Lahad Datu 089-883912
Quantum IT Sdn Bhd 089-772717
Tony.Com 089-763778
Tec Computer @ Lahad Datu 089-889478
Tagzen Technology Sdn Bhd 089-884680
Ureach Computer Sales & Services @ Lahad Datu 089-889229
Vision Com Sales and Services @ Lahad Datu 089-886343

SABAH - Sandakan
Alpha Computing @ Town 089-272227
Arkiv Computing @ Bandar Ramai 089-273576
California Computer @ Town 089-216089
Computer World @ Town 089-213214
Digital Wise @ Bandar Pasaraya 089-214500
Multiplus @ Bandar Indah 089-213848
Pusat Multimedia @ Bandar Indah 089-227789
Syarikat Sigma Computer Services @ Bandar Pasaraya 089-215050
Smartcom Computer @ Bandar Indah 089-223620

SARAWAK - Bintulu
Royal (B) Computer Centre 086-335336
Ultra Computer Centre 086-315162


SARAWAK- Kuching
Compuway Marketing Sdn Bhd @ Wisma Saberkas 082-246737
PC Point Sdn Bhd @ Wisma Saberkas 082-244268
East Malaysia Computer @ Satok 082-423233
JP Computer @ Bau 082-763978
Compumart Sales & Services @ Wisma Saberkas 082-247737
Sri Sarjana Computer Centre @ Wisma saberkas 082-416128
PC Image @ Wisma Saberkas 082-422939
Perfect Mobile Sdn Bhd @ Tun Jugah Shopping Mall 082-235566
Carisa Sdn Bhd @ Padungan 082-415509
Joon Tung Electrical & Computer @ Serian 082-874631
SIS System Sdn Bhd @ Satok 082-253922
System Link Computer Centre Sdn Bhd @ Mendu 082-336987

SARAWAK - Sarikei
Elite Business Systems Sdn Bhd 084-655994
Excellence Computer Sales & Services 084-655816
PC Mate Computer Centre 084-652609
New Century Computer Centre 084-652201

SARAWAK - Sibu
Alpha IT Engineering Sdn Bhd 084-345109
A PC Shop @ Sarawak House 084-339112
Enet Solutions 084-338875
First Worldwide 084-336816
Micromedia PC Station @ Wisma Sanyan 084-342272
Netlink Technology 084-324362
Sibu Computer Centre Sdn Bhd 084-320394
Surewin Marketing & Services 084-333199


SARAWAK - Sri Aman
Sri Aman Computer Centre 083-323637


SARAWAK - Mukah
Awi Hitech 084-873318
Surewin Marketing & Services 084-873199


SARAWAK - Miri
Boulevard IT Superstore 085-429468
I.T Computer & Service Centre 085-412554
A.R.M Century (M) Sdn Bhd 085-414770
Amiden Computer Centre Sdn Bhd 085-410361
PC Dynamic Sdn Bhd 085-419316


SARAWAK - Limbang Netinfo Computer Technology Centre 085-217737
B.Ion Computer Centre 085-217430 Friendly PC Home 085-213928

BRUNEI
Concepts Commercial Suppliers (P/16,387/83) 223 3551
Netcom Computer (P/39,184/95) 223 1563
Advance Computer Supplier & Services (P22,859/92) 222 1986
Com-Tech (P/31,558/92) 244 9030
Comosi Enterprise (P/44,022/97) 334 2497
DCL Communication (P/66,882/04) 242 3783
ST Solutech Computer (P/7279/2007) 223 2295
Tek-Modular (AGO/RC/3851) 333 3816
Yappe Enterprise (P/52,617/01) 334 1390
Znet Technologies ({/53,878/01) 223 0193